FiEdu, Revolutia Prietenoasa in Educatie

In weekendul care tocmai a trecut am participat la a 3-a editie a Festivalului International al Educatiei (FiEdu) si vreau sa va povestesc putin despre „Revolutia Prietenoasa in Educatie”. A fost un eveniment cu adevarat inspirational de la care am aflat o multime de lucruri interesante de la oameni deschisi, care au ca principal obiectiv crearea unui mediu educational prietenos, in care copiii sa vina cu drag si sa invete in principal abilitati sociale, mai importante decat cele cognitive.

In Finlanda este incurajata calaborarea mai presus de competitie, copiii din ciclul primar sunt notati doar de doua ori pe an, in rest accentul punandu-se pe invatarea distractiva, fara presiune si fara accentuarea greselilor. Copiii nu stau foarte mult la scoala, au ore de 45 de minute si pauze de 15 minute in care ies afara si se joaca, iar temele se dau de obicei la inceputul saptamanii si copiii au toata saptamana la dispozitie sa le faca. Cand a definit pe scurt educatia din Finlanda, Tim Walker (autorul cartii „Sa predam ca in Finlanda”) a spus despre aceasta ca este S (sensible) I (independent) M (modest) P (playful ) L (low stress) E (equitable), pe scurt SIMPLE.

M-am bucurat sa intalnesc si oameni din Romania care au reusit sa faca lucruri grozave. Exista o asociatie care a facut un proiect frumos numit „Scoala din Gradina” o idee minunata care ii face pe copii sa invete in natura si de la natura. Ne-au fost prezentate mai multe scoli care si-au facut gradini superbe si am vazut copii care participau cu drag la astfel de activitati.

Un alt proiect care mi-a placut mult este  cel al asociatiei „Lume Buna” care promoveaza educatia nonformala si care au facut posibil schimbul de experienta dintre copiii de la sat si cei de la oras.

O alta bucurie a fost intalnirea cu doua invatatoare pe care le admir si le urmaresc de mult timp, Claudia Chiru si Claudia Badiu (Pictezstele), care ne-au prezentat exemple de activitati ce ii fac pe copii sa vina cu drag la scoala, activitati prin care sunt pusi in valoare, activitati create special pentru ei si interesele lor.

Seeding Knowledge Foundation” a venit cu un atelier de recunoastre a emotiilor , ne-a propus cateva jocuri prin care am vazut cum putem sa-i facem pe copii sa fie constienti de emotiile lor, cum prin inlaturarea cerintelor prea mari putem invinge teama de esec.

Cei de la „Ascendis” ne-au vorbit despre siguranta psihologica si despre inteligenta emotionala si ne-au provocat la cateva exercitii pentru a intelege mai bine aceste concepte.

A fost asadar o experienta foarte interesanta, inspirationala si am venit acasa foarte increzatoare ca putem fac o schimbare daca ne dorim lucrul acesta, ca nu are rost sa ne plangem pentru ceea ce nu avem, ca trebuie sa facem tot ce tine de noi sa transformam scoala/lumea intr-un loc mai bun.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s