Mos Panov si minunile Craciunului

Vineri a fost ultimul atelier de lectura inaintea Craciunului si am vrut neaparat sa discutam despre insemnatatea acestei sarbatori. Asa ca mai intai le-am citit copiilor putin din Biblie despre Nasterea lui Iisus si astfel am facut si introducerea pentru povestea „Mos Panov si minunile Craciunului” de Lev Tolstoi, o poveste foarte frumoasa pe care o gasiti in cartea „Povesti de Craciun” aparuta la editura Corint.

Mos Panov, cizmarul satului, un batran fara familie, citea in seara de Ajun despre Nasterea lui Iisus si se gandea ca el i-ar fi primit pe Iosif si pe Maria in casuta lui , insa se intrista cand se gandi ca n-ar fi avut ce daruri sa-i faca Pruncului. Isi aduse aminte insa de niste pantofi pe care-i facuse in uma cu mult timp si isi spuse ca aceia ar fi un cadou potrivit pentru Iisus. Fiind obosit, adormi si in somn Iisus ii vorbi si-i spuse: „Mos Panov, fiindca ti-ai dorit sa ma poti vedea, cauta-ma maine cand va fi Craciunul. Voi veni la tine. Dar sa fii cu bagare de seama caci nu-ti voi spune cine sunt.

Dimineata isi aminti visul si era nerabdator sa-l vad pe Iisus, insa desi era foarte atent ca nu cumva musafirul lui special sa treaca, Mos Panov a fost putin dezamagit cand ziua a trecut si Iisus n-a venit. Insa in tot timpul acesta batranul a ajutat o multime de oameni:l-a chemat in casa pe maturatorul satului sa se incalzeasca langa soba, i-a dat pantofii lui speciali fetitei unei femei sarmane, a dat de mancare cersetorilor de pe strada. Seara, Mos Panov a auzit din nou vocea lui Iisus care-i spunea „Flamand am fost mi-ai dat sa mananc. Gol am fost si m-ai imbracat. Inghetat a fost si tu m-ai incalzit. Am venit la tine azi in fiecare dintre cei pe care tu i-ai ajutat si i-ai omenit.” 

Copiii au inteles astfel ca Iisus este bucuros cand noi ii ajutam pe ceilalti si ca n-avem nevoie de cadouri scumpe ca sa-i facem fericiti pe niste oameni sarmani.

La partea practica am facut ingerasi frumosi din bile de polistiren prin care am trecut sarmulite plusate, am facut rochitele din hartie creponata alba si am atasat aripi dintr-o panglica legata la mijloc.

Sa facem fapte bune asadar si sa-l avem pe Iisus mereu in inimile noastre!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s