Despre cartea „101 povesti vindecatoare pentru copii si adolescenti” v-am mai povestit si aici, este un minunat ajutor pentru parinti, ne ajuta sa le vorbim copiilor despre problemele lor intr-o maniera jucausa. La atelierul de lectura de vineri am citit despre testoasa Tess care se plictisea foarte tare cand mergea la scoala si din aceasta cauza isi necajea colegii:ii intepa, ii impingea, le ascundea cartile, iar atunci cand ceilalti ii faceau acelasi lucru se supara si musca. Tess nu era fericita fiindca nu avea prieteni si nu stia cum sa iasa din aceasta situatie. Pana intr-o zi cand s-a intalnit cu o testoasa batrana si inteleapta care a sfatuit-o ca atunci cand simte ca devine suparat, iritata sa-si traga capul in carapace si sa se relaxeze respirand adanc de tei ori. Cand se mai calmeaza trebuie sa se gandeasca daca ii e de folos sa fie asa nervoasa si ce ar putea face ca lucuruile sa fie diferite. Lucrul acesta a ajutat-o foarte mult pe Tess si de atunci a fost mai draguta cu celelalte testoase, a descoperit ca se simtea mai calma si mai fericita.
Noi am ilustrat povestea lui Tess cu niste testoase de plus si pe parcurs ii intrebam pe copii daca ei au fost vreodata in astfel de situatii.
Majoritatea mi-au raspuns ca au fost furiosi cand parintii nu le-au dat voie sa se joace cu tableta, n-au prea vrut sa recunoasa daca au necajit vreodata pe cineva, insa am vorbit mult despre furii si despre cum reactioneaza oamenii cand sunt furiosi si eu sunt convinsa ca au invatat ceva din lectia asta 😉 .
Am gasit o multime de informatii despre aceasta tehnica de relaxare si de gestionare a sentimentelor (the turtle technique) si am incercat sa le transmit si copiilor cat mai multe dintre ele. Le-am spus copiilor ca este important sa recunoastem cand suntem nervosi si suntem pe cale sa lovim pe cineva, apoi sa ne retragem in „carapace” (sa ne ducem intr-un colt, sau sa punem mainile), sa respiram adanc si sa ne gandim cum putem rezolva situatia in mod pasnic. Am facut si tehnici de respiratie si copiilor li s-a parut amuzant: mirosim o floare, apoi ii suflam petalele 🙂 .
Am impartit copiii in perechi si le-am dat cartonase in care era prezentata cate o situatie iar ei trebuia sa faca un dialog si sa rezolve situatia in mod amiabil (de aici puteti descarca fisele).
De asemenea am avut 3 cartonase pe care le-am arata pe rand: prima data pe cel in care un baiat facea un castel din cuburi si o fetita radea de el, apoi pe cea in care baiatul darama castelul si i-am intrebat pe copii cine se comporta gresit si ce-ar face ei daca ar pati asa. Le-am aratat apoi si cea de-a treia imagine in care copiii se impaca si se joaca frumos impreuna si am stabilit ca aceasta e solutia cea mai potrivita.
Am avut si niste cuburi cu emotii pe care le-am potrivit pentru a afla ce aveau in mana, ce-i facea pe copii sa se simta in felul acela. (cuburile sunt din revista „Detectivul de emotii „ grupa mica si mijlocie de la editura Edu)
La partea practica am facut o testoasa din farfurii de carton careia i-am atasat capul cu o clema tip piuneza pentru a-l putea trage in caparace.